En del aviser finnes tilgjengelig på mikrofilm. Disse kan leses på bibliotekets mikrofilmapparat.
Det digitale biblioteket
Biblioteket tilbyr alle med lånekort eller som kommer til biblioteket tilgang til e-bøker, e-aviser og e-tidsskrifter.
Tilgang på biblioteket
Sunnmørsposten - eAvis (spør bibliotekaren)
Atekst (Retriever). Tekstarkiv for norske medier
Digitale aviser fra Nasjonalbiblioteket. Søk i norske aviser
Ordnett
Offentleg informasjon/opne tenester
Altinn brukes for å levere elektroniske skjemaer til offentlige etater, bl.a skattemeldingen.
Helsenorge.no. Kvalitetssikret og oppdatert informasjon om helse, livsstil, sykdom, behandling og rettigheter.
Idunn. Aviser og tidsskrifter med fri tilgang
Lovdata - fullversjon. Gjeldende lover og forskrifter
NAV er bl.a ansvarlig for dagpenger, pensjon, barnetrygd og kontantstøtte
Nord-sør-biblioteket. Landsdekkende kompetansebibliotek med informasjon om land i sør og utviklingsproblematikk.
Norge.no. Veiviser til offentlige tjenester fra stat og kommune
Regjeringen.no - Dokumenter - Dokumenter fra departementene og statsministerens kontor
Stortinget. Fulltekstsøk i publikasjoner fra Storting og Regjering
Nettguiden fra Bærum bibliotek viser et utvalg av de beste verktøyene for å finne forskjellige typer dokumenter, informasjon og medier på internett
Politiet
Skatteetaten har ansvar for skatter og avgifter, samt folkeregisteret
SSB er ansvarlig for å samle inn, produsere og publisere offisiell statistikk
UDI behandler søknader fra utlendinger som vil besøke eller bo i Norge, drifter asylmottak og behandler utvisningssaker
Mi side
På mi side kan du sjå kva lån du har og eventuelt forlenge lånetida, endre personopplysningane, søkie i bibliotekbasen og bestille bøker.
Du kan også lage hugseliste over bøker du vil låne seinane, lagre historikken over det du har lånt og legge inn interesseområder og få varsel om nye titlar innan områda.
Du kan også be om å få varsel 3 dagar før lånetida går ut.
Vel Mi side - knappen og logg inn med e-postadresse/lånekortnummer og PIN-kode. Har du ikkje PIN-kode, kan du be om å få han tilsendt.
Lån e-bøker og e-lydbøker
Du kan låne e-bøker gratis frå biblioteket til nettbrett og mobil med Android og iOS. Last ned appen BookBites frå App Store eller Google play. Logg inn med e-postadresse og passord.
BookBites er ein app for utlån og lesing av e-bøker og e-lydbøker. Bøkene er tilgjengelege for innbyggarane i Møre og Romsdal. Her er meir info om BookBites.
Fylkesbiblioteket, folkebiblioteka og vidaregåande skoler samarbeider om innkjøp av e-bøker. Det betyr at antall titlar aukar jamt.
Du kan låne maks 3 e-bøker om gongen, og lånetida er tre veker. Treng du lengre lånetid, kan du fornye lånet ein gong dersom boka ikkje har venteliste. Og gledeleg for mange: med e-boklån sleipp du purring frå biblioteket – bøkene blir automatisk leverte inn etter 3 veker.
Biblioteket på mobil og nettbrett
Bibliofilappen kan installeres på mobiltelefoner og nettbrett med Android og iOS. Appen gjør det lett å finne fram til bibliotekets tjenester. Man har full tilgang til søk, reservering og Mine sider.
Appen gir også mulighet til å vise lånekortet på skjermen, slik at man slipper å ha med det fysiske lånekortet til biblioteket.
Lånekortet i appen kan brukes på mange selvbetjeningsautomater og i skranken.
Åpne appen, velg bibliotek og logg inn på vanlig måte med lånekortnummer og pinkode fra ditt bibliotek. Du kan enkelt skifte mellom bibliotek, og appen gir tilgang til alle bibliotek som bruker Bibliofil.
Sommarles
Sommerles er en digital lesekampanje for barn i 1.-7. klasse.
Tanken bak Sommerles er å bruke elementer fra digitale spill for å få barna til å lese så mye som mulig i løpet av kampanjeperioden (1. juni – 31. august). Barna blir belønnet med både digitale troféer og små premier underveis.
Mer informasjon finner du HER og på Sommerles.no
FilmBib: dokumentar- og kortfilm
Med nasjonalt lånekort kan du få tilgang til Filmbib. Tjenesten er gratis.
På Filmbib kan du se dokumentar- og kortfilmer av nyere dato, men også et utvalg av filmer som går tilbake i tid. Her vil du finne en unik samling av kortfilmer for både barn og voksne: animasjonsfilmer, eksperimentelle filmer og humoristiske korte historier. Her er historisk interessante og samfunnsaktuelle dokumentarer og mye mer.
Til sammen er det over 200 titler tilgjengelig for gratis strømming til bibliotekets lånere. Logg inn på Filmbib med lånekortnummer og PIN-kode fra biblioteket.
Filmoteket - strømming av film
Med bibliotekkortet ditt får du no tilgang til Filmoteket, bibliotekas nye strømmeteneste for film.
Ønskjer du å låne ein god film når biblioteket er stengt? No kan du enkelt låne film med bibliotekkortet ditt, utan at du treng å gå innom biblioteket. Har du eit nasjonalt bibliotekkort knytta til eit av Ålesundsbiblioteka, kan du låne film på Filmoteket. Eit av Ålesundsbiblioteka må vere registrert som ditt hovudbibliotek.
Filmtjenesta blir levert og drifta av Norgesfilm AS og vart lansert 6. april 2020.
Slik gjer du:
Gå til www.filmoteket.no og vel logg inn i menyen. Klikk på Registrer ny brukar. Tast inn lånekortnummer og passord/pinkode. Pinkoden er den same som i Bibliofilappen og på Mi side.
NB! Heimebiblioteket ditt må vere registrert som eit av Ålesundsbiblioteka.
Skriv inn e-postadressa di og lag eit passord. Dette passordet bruker du når du skal logge inn på Filmoteket. Sjekk e-posten din, og bekreft meldinga frå Filmoteket.
Når ein er innlogga og skal låne film, må ein og taste inn pinkoden.
Du kan låne 5 filmar kvar månad. Dei er tilgjengelege i 48 timar.
Sjekk Filmoteket for fleire spørsmål og svar om strømmetenesta.
Digitale aviser
Nasjonalbiblioteket har en stor og økende database over digitale aviser. Alle norske bibliotek kan tilby sine brukere å søke i denne basen. Ålesund bibliotek har denne tilgangen. Tjenesten inneholder både landsdekkende aviser og lokalaviser.
Når du søker, får du treff på alt fra overskrifter og bildetekster til annonser. Du kan velge å søke i en enkelt avis, eller du kan søke i alle avisene samtidig. Her kan du søke i digitale aviser.
Bokhylla.no
Har du lyst til å lese norske bøker på nett? Tjenesten Nettbiblioteket fra Nasjonalbiblioteket gir deg muligheten til det.
I denne digitale bokhylla ligger norske bøker gratis tilgjengelig for deg. Du trenger ikke logge deg inn, alt du trenger er å besøke Nettbiblioteket ved Nasjonalbiblioteket.
Nettbiblioteket ble lansert i 2009 og kan i 2018 tilby 275.000 norske bøker gratis på nett.
Nettbiblioteket er gratis tilgjengelig for alle med norsk IP-adresse. Bøker som er opphavsrettslig beskyttet, er imidlertid ikke tilrettelagt for nedlasting eller utskrift.
Tjenesten er også tilrettelagt for bruk på mobiltelefon/nettbrett.
Digihjelp
NB! Digihjelp er ikkje tilgjengeleg no i koronatid. Det kjem informasjon dersom tiltaket blir starta opp att.
Vi tilbyr Digihjelp på biblioteket, torsdagar kl 11.30-15.00, i skuleruta. Få drop in-hjelp til alt frå bruk av smarttelefon til skylagring og bruk av nettbrett.
Tilbodet er eit samarbeid med IKT Servicefag ved Ålesund vgs. Kjenner du nokon som du trur kan ha behov for Digihjelp, så gi dei informasjon